Myller av mygg!

Myggan är en ökänd insekt som trots sin lilla storlek orsakar många svårigheter för människor, från små bett till dödliga sjukdomar. Globalt sett finns tiotusentals myggarter och inom dessa finns det över 3500 arter av familjen stickmyggor. I Sverige har vi cirka 50 arter av dessa.

Från bett till ägg

Som vi nog alla vet gör myggors bett att huden svullnar och bli röd och kliande. Fast att myggor orsakar ”bett” är lite missvisande eftersom myggor saknar tänder och faktiskt genomborrar huden med ett spetsigt rör från munnen. För att lättare suga upp blodet spottar myggan ut saliv som både är ett milt smärtstillande medel och en antikoagulant. Den smärtstillande effekten ser till att bytet hålls ouppmärksam och antikoagulant hindrar blodet från att stelna. Samma medel som orsakar dessa effekter är det också som framkallar en allergisk reaktion som får huden att klias.

Vad många kanske inte vet är att myggornas främsta näringskälla kommer från nektar och söta vätskor från växter. Dessutom är det endast mygghonor som bits och suger blod. Anledningen till att honan är på jakt efter blod är att hon behöver ett nödvändigt protein för att hjälpa hennes ägg att utvecklas. Därefter tar det endast några dagar tills honan lagt upp till hela 200 ägg. Under en livstid lägger en hona cirka 1000 ägg där var och en som blir en hona i sin tur också kommer lägga 1000 ägg!

På väg att flytta?

Om du ska flytta och funderar på om ditt hem gömmer skadedjur i något hörn, varför inte ordna flyttstädning? Besök Qleano som är ett professionellt städföretag som anordnar flyttstädning i Växjö!

Liten men livsfarlig

Den som tänker att myggor bara är små irriterande insekter som bits är ute på fel bana. Faktum är att myggor är det dödligaste djuret i världen som dödar mer än en miljon människor varje år. Inte ens Alexander den store kunde undkomma ”myllret av myggor” och tros ha dött av malaria år 323 f.Kr. Malaria som sprids genom myggor infekterar idag cirka 250 miljoner människor varje år över hela världen. Utöver malaria sprider myggor sjukdomar som hjärnhinneinflammation, gula febern, Zikavirus med flera.

Zikavirus har blivit uppmärksammat de senaste åren sedan dess ökade förekomst och utspridning. Om du reser eller arbetar inom vården är ett tips att bli informerad hos Folkhälsomyndigheten.

Åtgärder mot mygg

Nu kan det vara lägligt med några tips och trix mot dessa små rackare.

Gror i vatten

Myggor behöver vatten för att lägga ägg; allt från en damm till takrännor eller gamla däck fyllda med regnvatten. Tänk på det.

Känner lukt på avstånd

För det första lockas myggor till koldioxid, mjölksyra, vårt andetag och svett. Myggor kan upptäcka koldioxid från över 20 meters avstånd och upptäcka kroppsvärme inom en till två meter.

Myggor är långsamma

Även om myggor kan upptäcka dig på flera meters distans går det snabbt att smita från dem. Deras hastighet är på knappt 3 kilometer i timmen.

Undviker heta temperaturer

En bra tid att undvika myggor är på eftermiddagen, under stark sol, när temperaturen är som hetaste och insekterna håller till vid svalare områden.

Leave a Reply

mts_schema