Vägglöss

Det man trodde var en gammal förlegad skröna om löss och loppor från vad som kallats ”lort-Sverige” har idag aktualiserats på ett skrämmande sätt i vad vi anser borde vara renlighetens högborg. Det finns vägglöss på Östra Sjukhuset i Göteborg! Man hisnar av tanken! Lort-Sverige är ett begrepp som myntades av Lubbe Nordström som 1938 gav ut ett radioreportage i 10 delar som handlade om hur han gjorde husesyn i städernas slum. Han satte ord på de bristande bostadsförhållanden med vägglöss som fanns i Sverige på den tiden och reportagen om lössen som krälade i sängkläderna var en klart bidragande orsak till att det revs och byggdes nytt för att förbättra de sanitära förhållandena i städerna i Sverige. Men nu har vi alltså vägglöss igen. Och liksom på Nordströms tid är det inte alltid populärt att sätta fokus på de frågor vi helst vill gömma undan granskande och kritiska blickar. Så varför har vi nu vägglöss igen?

Skadedjur och människor

Det har under denna lilla fina mellanperiod i Sveriges skadedjurshistoria funnits vägglöss över stora delar av världen. Under 1950-talet när de första charterresenärerna åkte till Mallorca insåg hotellen snabbt att vi nordbor hade vant oss av att leta i symbios med insekter och andra djur som gärna finns där människor finns. Kackerlacksbekämpningen tog fart på allvar när vi började resa till exotiska länder och resandet blev allmänt utbrett. Man sprutade med stora aggregat på lastbilsflak runt turistområden, och delade glatt ut sprayflaskor med giftigt innehåll till dem som ville spraya lite extra i sovrummet innan de skull sova. Även i dag hittar man råttgift gömt på strategiska ställen i bungalows på paradisstränderna. Men framtidens skadedjursbekämpning kommer tack och lov att se annorlunda ut. Man har insett att gifter har andra effekter än de att tillfälligt döda skadedjuren.Ddärför är det bättre att använda ljudvågor som inte hörs, eller högfrekventa ljud som de flesta inte uppfattar som stör bort möss, råttor och mygg, bland annat. Att ha med en egen utrustning mot skadedjur vart man än ska kan vara klokt.

Östra sjukhusets bekymmer

Hur kommer det sig att vägglössen får fäste på ett sjukhus? Jo, de har naturligtvis kommit in med kläder eller annat där vägglöss haft en möjlighet att gömma sig. Det finns en klar risk att få med sig vägglöss hem från semestern, så ta för vana att alltid behandla dina väskor och kläder innan du tar in dem i lägenheten. Hur vet du om det finns vägglöss på ditt hotell? De bits på nätterna och lämnar små röda märken efter sig, som kliar oavbrutet. Är du osäker så ber du helt enkelt någon lokal mottagning titta på betten. Tänk också på att inte fynda billiga möbler på en loppis, utan välj i stället att köpa helt fräscha möbler online för en billig peng, och utan vägglöss. Du får såklart inga garantier för att helt slippa vägglöss genom livet, men med viss försiktighet och mycket god hygien minskar risken i alla fall avsevärt.

Leave a Reply

mts_schema