Varför används råttor till test av mediciner?

För att den medicinska utvecklingen ska ha chansen att gå framåt så är det viktigt att det görs en massa medicinska tester på djur. Det är mycket vanligt att man testar på labbråttor innan ens tanken på att testa på människor dyker upp.

Förklaringen är ganska så enkel men samtidigt väldigt komplicerad för den som inte är insatt. Även fast vi människor och råttor inte har något alls som påminner om varandra i vårt utseende så har vi väldigt mycket gemensamt. Människor och råttor har levt nära varandra väldigt länge och har levt på en liknande kostcirkel. En liknande kostcirkel om vi tänker oss att råttor äter olika slags kött, grönsaker och spannmål, precis som vi människor gör.

Eftersom vi har left nära varandra så har både råttor och människor drabbats av samma slags epidemier. Den fasansfulla sjukdomen Digerdöden kom från pestsmittade råttor som hade smitit på ett handelsskepp och sedan förpestat en hel stad, som sedan spred sig över hela europa. Sjukdomen dödade 30% av den europeiska populationen, den värsta epidemin i världshistorien.

Om det är mycket råttor och möss i området som du bor i så är det förmodligen inte nöjd. Dessa djur ses av många som ”pest-djur”, det vill säga att de inte gör någon nytta för någon. Ifall du ska flytta ut ur din bostad så bör du boka en bra flyttfirma.

En råttas livscykel är väldigt kort, vilket medför att de medicinska testerna kan under kort tid göras på flera generationer. Sen så är råttor väldigt duktiga på att avla fram nya avkommor, man behöver inte direkt kämpa för att råttorna ska para sig med varandra.

Råttor har även ett väldigt lättpåverkat immunförsvar, så om det är så att man vill testa hur en sjukdom påverkas av en viss medicin så är det mycket lätt att smitta råttan med sjukdomen. Andra saker som gör råttan till det perfekta försöksdjuret är att det är ett väldigt smart djur. Det är lätt att observera ifall antingen medicinen eller sjukdomen har givit några bieffekter på hjärnan och att råttornas ”intelligens” minskat eller ej.

Sedan så är råttorna även i en väldigt bra storlek för att bli testade. De är tillräckligt stora för att de ska kunna ge olika blodprover samtidigt som de inte är för stora för att förvaras i bur utan problem. Även fast det inte är kul för råttorna att bli testade så kan man trots det försöka göra deras tillvaro så bra som möjligt, trots omständigheterna.

Leave a Reply

mts_schema