Möss i huset – detta ska du göra!

Kanske har du egentligen misstänkt det en längre tid fast hoppats att du hade fel. Krafsandet i väggarna på nätterna har väckt dig ibland men du har sopat oron under mattan. Plötsligt en morgon ser du något mörkt kila över köksgolvet och inser att du har fått in små gnagare i huset. Naturligtvis försvann den lille rackaren fort som ögat och du känner paniken komma krypande. Vad gör man när man inser att man har fått in möss i huset? Vi har alla tips och tricks du behöver. Ta ett djupt andetag och läs vidare nedan.

Skadedjursbekämpning

Vad ska man ta sig till när hemmet har invaderats av möss? Det finns en hel del man kan göra själv om man misstänker att problemet kan bli relativt lätt att åtgärda. Har man sprungit på en hel koloni är det bättre att ringa till en skadedjursbekämpare som kan hjälpa till med åtgärder. Blir det dyrare än du hade tänkt dig kan du ta ett snabblån på Lånakuten.com för att betala saneringen. Frågan du vill ha svar på är troligen vad du kan göra själv istället för att ringa Anticimex så fort du hittar en muslort i en byrålåda. Det viktigaste är att tänka förebyggande. Gör miljön så ogästvänlig som möjligt genom att se till så att det inte finns något som kan locka mössen att söka sig in i ditt hus. Ta helt enkelt bort högt gräs och buskar runt om hus och husgrund. Passa också på att täta alla öppningar i fasaden och var noggrann. En mus behöver nämligen bara en halv centimeter stort hål för att kunna ta sig in. Undvik växter som klättar på fasaden och sätt metallnät för samtliga ventiler.

Musfällor

Det är lätt att tro att du går säker om du har en katt eller hund, men hunden struntar oftast i mössen och är det tillräckligt kallt om höst och vinter tar sig smånagarna in ändå, även om en katt verkar avskräckande. Musfällor finns att köpa för en billig peng och de kan prepareras med det mesta. Sätt ut fällor i trånga utrymmen inomhus som till exempel mellan möbler eller bakom kylskåpet. Se också till att hålla locket stängt på tomtens alla soptunnor.

Skador

Se till att ta tag i problemet så fort som möjligt. Mössen kan ställa till med stora skador genom att gnaga och göra hål i isolering och väggar. Dessutom bajsar och kissar de där de befinner sig. Det värsta är naturligtvis att de kan orsaka bränder och kortslutningar. Under 2020 har det inkommit en hel del skaderapporter om musinvasioner som beror på den stora mängden ekollon 2018 snarare än den milda vintern. Det finns med andra ord gott om möss som har förökat sig i markerna och levt på förråden av ekollon. Musfällor och förebyggande arbete brukar räcka för att vräka mössen ur huset.

Leave a Reply

mts_schema