Råttor som husdjur

Råttor är några av de mest missförstådda djuren i vår tid. Många människor ser råttor som skadedjur och förknippar dem med förstörelse, sopor, kloaker och sjukdomar. Tamråttan passar dock inte in i den fördomsfulla bilden. Tamråttan är ett trevligt, renligt och sällskapligt husdjur som trivs med människor. Det har blivit allt vanligare att folk väljer att ha råttor som husdjur. Innan du bestämmer dig för att hitta en tamråtta till salu bör du dock veta några saker om att ha råttor som husdjur. Det finns en hel del att tänka på.

agouti_pet_ratRåttor är mycket sociala

Tamråttan är en domesticerad variant av den vilda brunråttan. Till skillnad från sin vilda kusin förekommer tamråttan i en mängd olika päls- och färgtyper. De är dessutom lite större än de vilda brunråttorna. Precis som vilda råttor är tamråttan ett socialt flockdjur och därför måste du alltid ha minst två råttor i din råttfamilj. De älskar att umgås och leka med varandra. En ensam råtta drabbas lätt av depressioner och andra beteendestörningar. Som ny råttägare lönar det sig att du skaffar råttor av samma kön för annars kan du få råttkaos i ditt hem. Honorna kan nämligen föda upp till 21 råttungar varje månad. Du behöver en bra bur som dina råttor kan bo i. En bur för två råttor bör ha en botten på minst 60×40 cm. Du kan köpa en bur i en djuraffär men du kan även bygga buren själv om du vill. Att bygga en råttbur är betydligt lättare än att bygga eget växthus. Du kan hitta många bur-ritningar på internet.

Tamråttor passar i lägenhet

Råttor är allätare men det är vanligt att tamråttor matas med torrfoder, frukt och grönsaker. Självklart bör råttorna dessutom alltid ha tillgång till friskt vatten. Om du funderar på att ha husdjur i lägenhet är tamråttor ett bra val. Tamråttor behöver nämligen inte mycket utrymme och de trivs bra inomhus. Du behöver inte gå ut med dem och därför passar de i en lägenhet. Vissa råttor är mer aktiva än andra men alla råttor behöver dock få komma ut ur sin bur och röra på sig ibland. Det rekommenderas att man släpper ut dem minst en gång om dagen. Det är viktigt att du övervakar råttorna när de är utanför buren. Se till att råttorna inte gnager på sladdar eller att de kommer åt skrymslen och trånga utrymmen. Unga råttor är oftast väldigt aktiva och benägna att hitta på bus. Hanråttorna blir lugnare när de blir äldre men honorna är spralliga hela livet.

Leave a Reply

mts_schema