Råttan – Ett riktigt bra sällskapsdjur

Råttan är ett djur som har blivit starkt förknippad med något obehagligt – ett skadedjur som man vill bli av med. Visst ligger det en sanning i att råttor kan ställa till en hel del problem om de kommer in i huset, men det är långt ifrån alla. Vissa människor bjuder till och med in råttan i sina hem, men då är det inte kloakråttan som vi talar om, utan tamråttan. Tamråttan är ett mycket trevligt, snällt och kärleksfullt husdjur som mer än gärna hänger med på äventyr. Här får du veta mer om råttan som husdjur och vad du bör tänka på om du vill skaffa en.

Om en råtta skulle ta sig in i byggnaden hos ett företag skulle troligtvis skadedjursbekämpningen sättas in. Är du företagare kan du ansöka om ett företagslån hos Capcito för att på så sätt få hjälp att bli av med problemen. Nu är det dock inte råttan som skadedjur som vi ska fokusera på, utan de trevliga och intelligenta tamråttorna. Det är inte alla raser som faktiskt passar som sällskapsdjur. I dagsläget finns det endast ett fåtal olika arter som gärna samspelar med människor. Dessa arter är framavlade av människan och alltså ingen art som har vuxit fram naturligt. Om du har haft en tamråtta tidigare vet du säkerligen om att de är vänliga och roliga små djur. De kräver inte speciellt mycket och är inte heller dyra i inköp. För att din tamråtta ska må bra behöver den endast en bur med rätt mått, en bra kost, lite underhållning och mental träning och en lekkamrat i form av en annan råtta.

Vad behöver råttan för att må bra?

I dagsläget finns det ingen lag eller obligatoriska regler som säger att du måste vaccinera din råtta. Du kan istället använda dig av andra knep för att säkerställa att ditt djur håller sig friskt och har en god hälsa. Naturligtvis är det viktigt att du ser till att rengöra i buren med jämna mellanrum och att ditt djur får nytt vatten och ny mat varje dag. Utöver detta kan du även se till att gå på frekventa veterinärundersökningar där ditt djurs hälsa kontrolleras. En tamråtta lever i snitt i cirka 3-5 år, men det är inte helt ovanligt att de även kan bli äldre än så.

Ett av de vanligaste problem som tamråttor har är relaterat till deras tänder. Man skulle kunna tro att tänderna underhålls av sig själv, med tanke på den varierade kosthållning som din råtta kräver. Så är dock inte fallet. Din råttas tänder kommer aldrig att sluta växa och den kan behöva hjälp med att hålla tänderna i styr. Om tänderna blir för långa kan detta leda till att din råtta får problem med matsmältningen, inte kan äta alls eller känna stor smärta.

Leave a Reply

mts_schema