Östermalm invaderas av råttor

Ingen invånare i Stockholm är väl ovetandes om att det finns råttor i staden, antagligen betydligt fler råttor än det finns invånare. Trots det är det sällan man ser de små gnagarna runt innerstan. Detta verkar dock hålla på att förändras, då anmälningarna om råttor har ökat med 30 procent under det senaste året. Allra värst är ökningen på Östermalm.

Tommy Tuvunger, som är skadedjurssamordnare i Stockholms stad, menar att ökningen sannolikt beror på en kombination av faktorer, till exempel att det finns ett nattliv i Stockholm nu som inte fanns tidigare, som gör att råttorna inte längre kan komma upp och äta på gatorna utan att bli sedda, samt att det finns en lägre tolerans mot råttor idag.

Det handlar dock inte om inbillning från Stockholms invånares sida: råttorna har blivit fler. Det beror på att tillverkaren av det råttgift som Stockholms stad tidigare använde inte har förnyat sin licens, vilket betydde att råttgiftet tog slut under sommaren 2015. Nu börjar Stockholmarna märka av effekterna av detta, då råttorna invaderar Östermalm.co-swand-09-12

Anledningen till att man vill stävja råttornas utbredning i storstan är inte bara på grund av invånarnas äckel, utan också av en mer allvarlig anledning. Man har nämligen nyligen upptäckt att skogsmöss runtom Stockholm kan vara bärare av ett virus som ger influensaliknande symptom, det så kallade hantaviruset, som man tidigare trodde var begränsat till Norrland. Råttor sprider sedan tidigare bakteriesjukdomen Leptospiros, som också den ger influensaliknande symptom. Det finns med andra ord all anledning att bekämpa råttornas framfart på Östermalm och i resten av Stockholm.

Om du själv har drabbats av en råttinvasion är det mest effektiva sättet att bli av med dem att kontakta Anticimex, som kan hjälpa till med utplacering av råttfällor. Det kan dock innebära stora kostnader, varför det är bra att ha en ordentligt ordnad ekonomi, med en buffert för sådana tillfällen. Om du behöver hjälp med att ordna din ekonomi eller dina lån, ska du kontakta Zensum, som är en lånerådgivare för privatpersoner. Zensum kan till exempel hjälpa till med att omförhandla dina lån, så att du får bättre villkor och pengar över som du kan lägga i en buffert för eventuella råttinvasioner.

Leave a Reply

mts_schema